Plug&play uitbreiding in Tuindorp Utrecht

In Tuindorp is op verzoek van de opdrachtgever een kleine uitbreiding geprefabriceerd om een grotere keuken te kunnen realiseren.

Door in de fabriekshal onder goede omstandigheden een kant en klare goed geïsoleerde uitbreiding in houtskeletbouw te realiseren werd de bouwtijd teruggebracht tot slechts enkele dagen.

De uitbouw kon plug en play tegen de bestaande achtergevel worden geïnstalleerd dankzij een gedegen voorbereiding.

Plug&play uitbreiding in Den Haag!

Het nieuwe (ver)bouwen wordt het ter plaatse assembleren van hetgeen vooraf in de fabriek is gemaakt onder ideale omstandigheden.

Een beter product, weersonafhankelijk tot stand gebracht in een fractie van de tijd die we nodig hadden om traditioneel te bouwen en tegen veel lagere kosten!

Wie wil dit nu niet? Architectenbureau Vincent Frowijn heeft ervaring opgebouwd in het samenwerken met partijen die dit kunnen realiseren en vooraf gemaakte beloftes nakomen.

Een door Architectenbureau Vincent Frowijn ontworpen uitbouw gerealiseerd binnen 5 dagen en voorzien van alle comfort betekent minder overlast tijdens de bouw met een maximaal resultaat!

Architectenseminar Staalbouwdag

Op dinsdag 8 oktober jl. werd de nationale Staalbouwdag gehouden in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam.

Tijdens het architectenseminar stonden renovatie- en transformatieprojecten van Nederlandse bodem onder de aandacht gepresenteerd door de direct betrokken architecten. Een rondleiding met presentatie door de Van Nelle fabriek maakte onderdeel uit van de dag.

Omgevingsvergunning rijksmonument aangevraagd

Op een karakteristieke plek in Weesp is door Architectenbureau Vincent Frowijn een omgevingsvergunning aangevraagd voor een rijksmonument. Het betreft een houten dijkwoning aan de Vecht in het schootsveld (glacis) van het fortengebied.

Het betreft een vergroting van het bouwvlak van de bestaande woning en een uitbreiding achter in de tuin met een werkkamer annex berging. Gekozen is om de verlenging van de woning in traditionele stijl uit te voeren met daarbij behorende detaillering en indeling van de houten ramen, kozijnen, goten en dergelijke en gebruik te maken van de bestaande gevelbekleding en keramische dakpannen (Tuile du Nord). Voor het nieuwe bijgebouw achter in de tuin is aansluiting gezocht bij het traditionele woonhuis.

zicht vanaf de dijk

zicht op het verlengde bouwvlak
bestaande toestand
nieuwe situatie

perspectieven nieuwe situatie
plattegronden nieuwe situatie
huidige toestand

detaillering conform bestaand
detaillering conform bestaand
detaillering werkkamer/berging achter in de tuin

Energie neutrale vrijstaande nieuwbouwwoning in Leusden

Door architectenbureau Vincent Frowijn is, in samenwerking met Paul de Roos architect-adviseur, een energie neutrale, vrijstaande nieuwbouwwoning in Leusden ontworpen. De woning heeft de langsgevel op het noorden en aan deze zijde is een met leien bedekte kap geheel doorgetrokken tot net boven het maaiveld. Het aantal ramen op het noorden is tot het uiterste teruggebracht om warmteverliezen tegen te gaan. De langsgevel op het zuiden heeft Slimfix Solar dakelementen voor zonnepanelen waardoor de woning in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Wanden ,vloer en dak zijn optimaal geïsoleerd en de woning wordt voorzien van een warmtepomp en een gebalanceerd ventilatiesysteem.

Geprefabriceerde uitbreiding en inwendige verbouwing woning Vruchtenbuurt Den Haag

De werkzaamheden aan een karakteristieke vooroorlogse woning in de Vruchtenbuurt in Den Haag betreffen een uitgebreide verbouwing en renovatie van de zolderverdieping met dakkapellen, kamerindeling en dakisolatie aan de binnenzijde. De begane grond wordt 3 meter uitgebouwd en voorzien van een compleet nieuwe keuken met lichtstraat in het dak en een tweetal openslaande tuindeuren. Een uitkragend dakoverstek zorgt voor beschutting tegen zon en regen.

De uiteindelijke uitvoering wordt geheel geprefabriceerd, waardoor de bouwtijd wordt teruggebracht tot 5 dagen en de kosten aanzienlijk minder bedragen dan in een traditionele uitvoering.

 

Een halve meter schuimbeton in uitbreiding & interne verbouwing hoekwoning Overvecht

Uitbreiding aan de achterzijde en een interne verbouwing met een 500 mm (!) dikke schuimbetonvloer als begane grondvloer en vloerverwarming opgenomen in de cementdekvloer, maakt dat er comfortabel en zonder convectorput en radiatoren kan worden gewoond.

De warmteweerstand van deze vloer bedraagt 4,17 m2K/W en dat is ruim 19% beter dan in het Bouwbesluit vereist!

Een grote aluminium schuifpui zorgt voor een optimale verbinding met en zicht op de tuin.

In de zijgevel zorgt een hoog geplaatst zijraam voor extra daglicht in de woning.

 

Milieuprestatie Gebouwen (MPG)

Nieuw:

De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) geeft de milieubelasting aan van materialen toegepast in nieuwbouwwoningen en nieuwe kantoren groter dan 100 m2 en is bij elke aanvraag van een omgevingsvergunning verplicht per 1 januari 2018.

De eis die aan de MPG wordt gesteld is ≤ 1 €/m2 bvo x jaar (maximum schaduwprijs); tot nadere orde geldt een verhoging van 0,4 bij NMB 2.0 (Nationale Milieu Database) of hoger.

In beeld te brengen met www.mrpi-mpg.nl

Renovatie gemeentelijk monument gemeente Lingewaal

Een in verval verkerend gemeentelijk monument uit ca 1850-1880, een stadsboerderij in de gemeente Lingewaal, wordt ingrijpend gerenoveerd.

Deze voormalige boerderij had een karakteristieke opzet: een voorhuis met dwarskap en een schuur met langskap.

Het woonhuis heeft een bijna symmetrische opzet met links en rechts van de deur twee schuiframen met glas in lood in de bovenramen.

De voorgevel is gestuukt in blokverband met een plint in afwijkende kleur en een geprofileerde houten goot op consoles.

Het zadeldak is uitgerust met rode Oudhollandse pannen en twee karakteristieke dakkapellen aan de voorzijde.

Het woonhuis behoudt het karakteristieke uiterlijk en ook waardevolle delen van het interieur zoals een getoogde kelder en binnendeuren blijven behouden.

De achterliggende schuur met langskap was ernstig in verval en deels ingestort en is inmiddels gesloopt.

De begane grond krijgt een woonkamer en een woonkeuken (boven de kelder) met centrale gang waarin een nieuwe trap, toiletruimte, garderobe en meterkast.

Dit binnen de bestaande structuur van de dragende wanden. De verdieping krijgt 2 slaapkamers met centraal een badkamer en technische ruimte.

De achtergevel biedt de mogelijkheid om woonkamer en woonkeuken van voldoende daglicht te voorzien door respectievelijk een houten vouwpui in de woonkamer

en in de woonkeuken een pui en deur met glasstrook.

De buitenwanden worden aan de binnenzijde voorzien van isolatie afgewerkt met multiplex en gipsplaat en een dampremmer (Rc=2,1m2K/W).

Bestaande dakbalken, spanten en het dakbeschot worden waar nodig vervangen en/of verstevigd.

Het dak wordt aan de binnenzijde geïsoleerd ,voorzien van een dampremmer en afgewerkt met gipsplaat (Rc=3,2m2K/W).

De kozijnen van de schuiframen worden waar mogelijk hergebruikt of vervangen waarbij de huidige houtmaten en detaillering uitgangspunt zijn voor renovatie.

Het nieuwe glas in de schuiframen is monumentenglas voorzien van Renoseal elastische afdichtingskit.

De dakkapellen krijgen geïsoleerde zijwangen met zinken bekleding en ook hier zijn bestaande houtmaten en detaillering leidend voor de renovatie.

Eventuele doorvoeren van installaties worden uit het zicht in de achtergevel aangebracht.

 

 

 

Roof Garden aan de Catharijnesingel?

Vraag: Kan er op ons pand vlak bij de Catharijnesingel niet een dakterras komen?

Antwoord: Door middel van een slim geplaatste extra trap, een beglaasd ruim dakluik met telescopische armen en een raveling in het verzwaarde en goed nageïsoleerde dak werd een roof garden werkelijkheid!

Een verzinkt stalen hekwerk en een fraaie houten vlonder zorgen voor de finishing touch.

Zoudenbalch :Duurzaam kleedkamer gebouw

Zoudenbalch :Duurzaam kleedkamer gebouw

http://www.ad.nl/utrecht/wat-gebeurt-er-vandaag-in-utrecht~a1cec94e/

VRAAG: Ontwerp in korte tijd een duurzaam gebouw met 8 kleedlokalen op een beperkt terrein gereed voor het EK damesvoetbal in juli 2017.

ANTWOORD:
Door een zeer goed geïsoleerd compact tweelaagsgebouw te ontwerpen met duurzame en onderhoudsvrije materialen waarbij de gewenste lockers in de buitenmuren zijn verwerkt.
Door een centrale ontsluiting waarboven een grote lichtstraat heeft het gebouw weinig verkeersruimte nodig waardoor er sprake is van optimaal gebruik van het beperkte oppervlak.
Het gebouw is uitgerust met een Energiedak voor zowel elektrische als thermische energie met een water/water warmtepomp, een ultra laag transmissiesysteem in de vorm van vloerverwarming, warm watervoorziening via buffervat en elektrische geisers naar de warmwatertappunten, een lucht-water-warmtepomp voor warmte onttrekking uit de lucht, beheersystemen voor alle regelingen en energiezuinige verlichting op sensoren en waterbesparende douches, kranen en toiletten. De warmteweerstand (Rc) van de vloer en de gevel bedraagt 5m2K/W en van het dak 6m2K/W.
Met een EPC van -0,34 en energielabel A++++ wordt op jaarbasis een CO2 emissie van -2808kg bereikt.
Daarnaast heeft het gebouw het predicaat eerste diervriendelijke gebouw van de gemeente Utrecht gekregen vanwege kraamkasten voor dwergvleermuizen en ruime nestelmogelijkheden voor onder andere gierzwaluwen.

Schoolplein pui renovatie

VRAAG: Is er een betere oplossing te bedenken om op het schoolplein te komen dan via de bestaande grote, kwetsbare en niet meer goed schuivende puien en hoe is daarbij de zonwering op te lossen?

ANTWOORD: In opdracht van de gemeente Utrecht afdeling Vastgoedbeheer heeft Vincent Frowijn nieuwe aluminium puien ontworpen voor de binnengevel aan het schoolplein op het dak van de brede school de Weide Wereld uitgevoerd in samenwerking met Gevel Totaal Service BV uit Tilburg.
In plaats van de bestaande en onhandelbare veel te grote aluminium schuifpuien met uitval zonwering is er gekozen voor fijnmazige aluminium puien met naar binnendraaiende deuren en ingebouwde stormvaste zonwering die van binnen uit elektrisch te bedienen is.
Door de stijlen te voorzien van aluminium deklijsten liggen ze gelijk met de voorkant van de zonweringskoven en ontstaat er een geleding met terugliggende zonwering.
De nieuwe puien geven een vernieuwd en fris uiterlijk, zijn praktischer en beter bruikbaar en voor de komende jaren vrij van onderhoud.
De overgang naar het plein van binnen naar buiten is nagenoeg drempelloos uitgevoerd.
Het plein is voorzien van een nieuwe bestrating, een hekwerk ter plaatse van het hoogteverschil en van nieuwe speeltoestellen en meubels.

Een beter bruikbare entree voor de Weide Wereld

VRAAG: Maak voor de brede school de Weide Wereld in Vleuterweide een beter bruikbare entree.

ANTWOORD:De bestaande tourniquet was nogal gevoelig voor storingen en schade en rolstoelgebruikers konden er niet door naar binnen.
Regelmatig moest er met kunst en vliegwerk een oplossing voor de toegang worden bedacht als de te kleine tourniquet weer eens kapot was.
De oplossing is gevonden door middel van een dubbele schuifdeur constructie met een voldoende brede opening om klassen toe te kunnen laten.
Deze vrij doorgang van 1470 mm wordt hier verkregen door twee vierdelige aluminium vleugelschuifdeuren toe te passen met een ruime tochtsluis ertussen.

Nog 40 jaar erbij ?

http://www.dearchitect.nl/projecten/torenflat-in-zeist-door-frowijn-de-roos-architecten

VRAAG: Slopen is geen optie. Verleng de exploitatietermijn van een woongebouw met minimaal 40 jaar. Renovatie in bewoonde toestand…

ANTWOORD: Dit project is winnaar van de EAAward 2009 in de categorie ‘Energy-efficiency Residential’, door een jaarlijkse vermindering van de CO2 uitstoot met 290.000 kg! 484 woningen aan middengangen op 20 bouwlagen vormden tot voor kort het grootste woongebouw van Europa. De bouwwijze anno 1973 (slecht beton, doorgestortte balkons, te dunne muren) zorgden voor een moeilijk beheersbaar complex. Door een nieuwe omhulling van het geheel met een vliesgevelsysteem geven we niet alleen een bouwfysisch maar ook een esthetisch antwoord. Een uitgekiende engineering en efficiënte bouwlogistiek door het gehele bouwteam heeft de overlast voor de bewoners tot een minimum beperkt.

De dichte donkere en voorheen slecht verlichtte binnengangen en woningentrees zijn per laag verschillend aangepakt, verbeterd en door middel van rookmelders en compartimentering beveiligd tegen brand en rookontwikkeling.

Slijtvast toilet?

Slijtvast toilet?

VRAAG: Renovatie van de centrale toiletgroep sporthal Lunetten
ANTWOORD: Uitgangspunten waren slijtvastheid en eenvoudig onderhoud. Sanitair in roestvast staal, horizontale wandtegels in een bijzonder strokenpatroon van diverse afmetingen en een antraciet-kleurige vloertegel vormen de basis van onze oplossing. Met ingebouwde LED verlichting in wand en plafond, en in de wand verzonken spiegels leveren we een hoogwaardige toiletgroep voor bezoekers van het restaurant en de sportaccommodatie.