Geprefabriceerde uitbreiding en inwendige verbouwing woning Vruchtenbuurt Den Haag

De werkzaamheden aan een karakteristieke vooroorlogse woning in de Vruchtenbuurt in Den Haag betreffen een uitgebreide verbouwing en renovatie van de zolderverdieping met dakkapellen, kamerindeling en dakisolatie aan de binnenzijde. De begane grond wordt 3 meter uitgebouwd en voorzien van een compleet nieuwe keuken met lichtstraat in het dak en een tweetal openslaande tuindeuren. Een uitkragend dakoverstek zorgt voor beschutting tegen zon en regen.

De uiteindelijke uitvoering wordt geheel geprefabriceerd, waardoor de bouwtijd wordt teruggebracht tot 5 dagen en de kosten aanzienlijk minder bedragen dan in een traditionele uitvoering.

 

Renovatie gemeentelijk monument gemeente Lingewaal

Een in verval verkerend gemeentelijk monument uit ca 1850-1880, een stadsboerderij in de gemeente Lingewaal, wordt ingrijpend gerenoveerd.

Deze voormalige boerderij had een karakteristieke opzet: een voorhuis met dwarskap en een schuur met langskap.

Het woonhuis heeft een bijna symmetrische opzet met links en rechts van de deur twee schuiframen met glas in lood in de bovenramen.

De voorgevel is gestuukt in blokverband met een plint in afwijkende kleur en een geprofileerde houten goot op consoles.

Het zadeldak is uitgerust met rode Oudhollandse pannen en twee karakteristieke dakkapellen aan de voorzijde.

Het woonhuis behoudt het karakteristieke uiterlijk en ook waardevolle delen van het interieur zoals een getoogde kelder en binnendeuren blijven behouden.

De achterliggende schuur met langskap was ernstig in verval en deels ingestort en is inmiddels gesloopt.

De begane grond krijgt een woonkamer en een woonkeuken (boven de kelder) met centrale gang waarin een nieuwe trap, toiletruimte, garderobe en meterkast.

Dit binnen de bestaande structuur van de dragende wanden. De verdieping krijgt 2 slaapkamers met centraal een badkamer en technische ruimte.

De achtergevel biedt de mogelijkheid om woonkamer en woonkeuken van voldoende daglicht te voorzien door respectievelijk een houten vouwpui in de woonkamer

en in de woonkeuken een pui en deur met glasstrook.

De buitenwanden worden aan de binnenzijde voorzien van isolatie afgewerkt met multiplex en gipsplaat en een dampremmer (Rc=2,1m2K/W).

Bestaande dakbalken, spanten en het dakbeschot worden waar nodig vervangen en/of verstevigd.

Het dak wordt aan de binnenzijde geïsoleerd ,voorzien van een dampremmer en afgewerkt met gipsplaat (Rc=3,2m2K/W).

De kozijnen van de schuiframen worden waar mogelijk hergebruikt of vervangen waarbij de huidige houtmaten en detaillering uitgangspunt zijn voor renovatie.

Het nieuwe glas in de schuiframen is monumentenglas voorzien van Renoseal elastische afdichtingskit.

De dakkapellen krijgen geïsoleerde zijwangen met zinken bekleding en ook hier zijn bestaande houtmaten en detaillering leidend voor de renovatie.

Eventuele doorvoeren van installaties worden uit het zicht in de achtergevel aangebracht.

 

 

 

Roof Garden aan de Catharijnesingel?

Vraag: Kan er op ons pand vlak bij de Catharijnesingel niet een dakterras komen?

Antwoord: Door middel van een slim geplaatste extra trap, een beglaasd ruim dakluik met telescopische armen en een raveling in het verzwaarde en goed nageïsoleerde dak werd een roof garden werkelijkheid!

Een verzinkt stalen hekwerk en een fraaie houten vlonder zorgen voor de finishing touch.

Schoolplein pui renovatie

VRAAG: Is er een betere oplossing te bedenken om op het schoolplein te komen dan via de bestaande grote, kwetsbare en niet meer goed schuivende puien en hoe is daarbij de zonwering op te lossen?

ANTWOORD: In opdracht van de gemeente Utrecht afdeling Vastgoedbeheer heeft Vincent Frowijn nieuwe aluminium puien ontworpen voor de binnengevel aan het schoolplein op het dak van de brede school de Weide Wereld uitgevoerd in samenwerking met Gevel Totaal Service BV uit Tilburg.
In plaats van de bestaande en onhandelbare veel te grote aluminium schuifpuien met uitval zonwering is er gekozen voor fijnmazige aluminium puien met naar binnendraaiende deuren en ingebouwde stormvaste zonwering die van binnen uit elektrisch te bedienen is.
Door de stijlen te voorzien van aluminium deklijsten liggen ze gelijk met de voorkant van de zonweringskoven en ontstaat er een geleding met terugliggende zonwering.
De nieuwe puien geven een vernieuwd en fris uiterlijk, zijn praktischer en beter bruikbaar en voor de komende jaren vrij van onderhoud.
De overgang naar het plein van binnen naar buiten is nagenoeg drempelloos uitgevoerd.
Het plein is voorzien van een nieuwe bestrating, een hekwerk ter plaatse van het hoogteverschil en van nieuwe speeltoestellen en meubels.

Een beter bruikbare entree voor de Weide Wereld

VRAAG: Maak voor de brede school de Weide Wereld in Vleuterweide een beter bruikbare entree.

ANTWOORD:De bestaande tourniquet was nogal gevoelig voor storingen en schade en rolstoelgebruikers konden er niet door naar binnen.
Regelmatig moest er met kunst en vliegwerk een oplossing voor de toegang worden bedacht als de te kleine tourniquet weer eens kapot was.
De oplossing is gevonden door middel van een dubbele schuifdeur constructie met een voldoende brede opening om klassen toe te kunnen laten.
Deze vrij doorgang van 1470 mm wordt hier verkregen door twee vierdelige aluminium vleugelschuifdeuren toe te passen met een ruime tochtsluis ertussen.

Nog 40 jaar erbij ?

http://www.dearchitect.nl/projecten/torenflat-in-zeist-door-frowijn-de-roos-architecten

VRAAG: Slopen is geen optie. Verleng de exploitatietermijn van een woongebouw met minimaal 40 jaar. Renovatie in bewoonde toestand…

ANTWOORD: Dit project is winnaar van de EAAward 2009 in de categorie ‘Energy-efficiency Residential’, door een jaarlijkse vermindering van de CO2 uitstoot met 290.000 kg! 484 woningen aan middengangen op 20 bouwlagen vormden tot voor kort het grootste woongebouw van Europa. De bouwwijze anno 1973 (slecht beton, doorgestortte balkons, te dunne muren) zorgden voor een moeilijk beheersbaar complex. Door een nieuwe omhulling van het geheel met een vliesgevelsysteem geven we niet alleen een bouwfysisch maar ook een esthetisch antwoord. Een uitgekiende engineering en efficiënte bouwlogistiek door het gehele bouwteam heeft de overlast voor de bewoners tot een minimum beperkt.

De dichte donkere en voorheen slecht verlichtte binnengangen en woningentrees zijn per laag verschillend aangepakt, verbeterd en door middel van rookmelders en compartimentering beveiligd tegen brand en rookontwikkeling.

Slijtvast toilet?

Slijtvast toilet?

VRAAG: Renovatie van de centrale toiletgroep sporthal Lunetten
ANTWOORD: Uitgangspunten waren slijtvastheid en eenvoudig onderhoud. Sanitair in roestvast staal, horizontale wandtegels in een bijzonder strokenpatroon van diverse afmetingen en een antraciet-kleurige vloertegel vormen de basis van onze oplossing. Met ingebouwde LED verlichting in wand en plafond, en in de wand verzonken spiegels leveren we een hoogwaardige toiletgroep voor bezoekers van het restaurant en de sportaccommodatie.