Renovatie gemeentelijk monument gemeente Lingewaal

Een in verval verkerend gemeentelijk monument uit ca 1850-1880, een stadsboerderij in de gemeente Lingewaal, wordt ingrijpend gerenoveerd.

Deze voormalige boerderij had een karakteristieke opzet: een voorhuis met dwarskap en een schuur met langskap.

Het woonhuis heeft een bijna symmetrische opzet met links en rechts van de deur twee schuiframen met glas in lood in de bovenramen.

De voorgevel is gestuukt in blokverband met een plint in afwijkende kleur en een geprofileerde houten goot op consoles.

Het zadeldak is uitgerust met rode Oudhollandse pannen en twee karakteristieke dakkapellen aan de voorzijde.

Het woonhuis behoudt het karakteristieke uiterlijk en ook waardevolle delen van het interieur zoals een getoogde kelder en binnendeuren blijven behouden.

De achterliggende schuur met langskap was ernstig in verval en deels ingestort en is inmiddels gesloopt.

De begane grond krijgt een woonkamer en een woonkeuken (boven de kelder) met centrale gang waarin een nieuwe trap, toiletruimte, garderobe en meterkast.

Dit binnen de bestaande structuur van de dragende wanden. De verdieping krijgt 2 slaapkamers met centraal een badkamer en technische ruimte.

De achtergevel biedt de mogelijkheid om woonkamer en woonkeuken van voldoende daglicht te voorzien door respectievelijk een houten vouwpui in de woonkamer

en in de woonkeuken een pui en deur met glasstrook.

De buitenwanden worden aan de binnenzijde voorzien van isolatie afgewerkt met multiplex en gipsplaat en een dampremmer (Rc=2,1m2K/W).

Bestaande dakbalken, spanten en het dakbeschot worden waar nodig vervangen en/of verstevigd.

Het dak wordt aan de binnenzijde geïsoleerd ,voorzien van een dampremmer en afgewerkt met gipsplaat (Rc=3,2m2K/W).

De kozijnen van de schuiframen worden waar mogelijk hergebruikt of vervangen waarbij de huidige houtmaten en detaillering uitgangspunt zijn voor renovatie.

Het nieuwe glas in de schuiframen is monumentenglas voorzien van Renoseal elastische afdichtingskit.

De dakkapellen krijgen geïsoleerde zijwangen met zinken bekleding en ook hier zijn bestaande houtmaten en detaillering leidend voor de renovatie.

Eventuele doorvoeren van installaties worden uit het zicht in de achtergevel aangebracht.

 

 

 

Zoudenbalch :Duurzaam kleedkamer gebouw

Zoudenbalch :Duurzaam kleedkamer gebouw

http://www.ad.nl/utrecht/wat-gebeurt-er-vandaag-in-utrecht~a1cec94e/

VRAAG: Ontwerp in korte tijd een duurzaam gebouw met 8 kleedlokalen op een beperkt terrein gereed voor het EK damesvoetbal in juli 2017.

ANTWOORD:
Door een zeer goed geïsoleerd compact tweelaagsgebouw te ontwerpen met duurzame en onderhoudsvrije materialen waarbij de gewenste lockers in de buitenmuren zijn verwerkt.
Door een centrale ontsluiting waarboven een grote lichtstraat heeft het gebouw weinig verkeersruimte nodig waardoor er sprake is van optimaal gebruik van het beperkte oppervlak.
Het gebouw is uitgerust met een Energiedak voor zowel elektrische als thermische energie met een water/water warmtepomp, een ultra laag transmissiesysteem in de vorm van vloerverwarming, warm watervoorziening via buffervat en elektrische geisers naar de warmwatertappunten, een lucht-water-warmtepomp voor warmte onttrekking uit de lucht, beheersystemen voor alle regelingen en energiezuinige verlichting op sensoren en waterbesparende douches, kranen en toiletten. De warmteweerstand (Rc) van de vloer en de gevel bedraagt 5m2K/W en van het dak 6m2K/W.
Met een EPC van -0,34 en energielabel A++++ wordt op jaarbasis een CO2 emissie van -2808kg bereikt.
Daarnaast heeft het gebouw het predicaat eerste diervriendelijke gebouw van de gemeente Utrecht gekregen vanwege kraamkasten voor dwergvleermuizen en ruime nestelmogelijkheden voor onder andere gierzwaluwen.