Nieuw: energieneutraal ontmoetingsgebouw in Leidsche Rijn atletiekbaan Amaliapark

Ten behoeve van gebruikers en bezoekers van de atletiekbaan in het Amaliapark vroeg de gemeente Utrecht om een ontmoetingsgebouw. Dit moest natuurlijk wel een BENG gebouw (Bijna Energie Neutraal Gebouw) worden volgens de nieuwste eisen uit het Bouwbesluit. Architectenbureau Vincent Frowijn heeft een energieneutraal gebouw ontworpen in houtskeletbouw wat met een zeer goed geisoleerde schil (dak, vloer en gevels) gasloos is ontworpen. De led-verlichting werkt op aanwezigheidsdetectie, de verwarming gaat via elektrische split-units (aircoheaters) en ventilatie via natuurlijke toevoer en CO2 gestuurde mechanische afvoer, warm tapwater via elektrische close-in-boilers met A-label nabij de tappunten. 22 PV panelen van 320Wp per paneel gemonteerd op het dak zuidwest onder 6 graden zorgen ervoor dat er meer energie wordt opgewekt (5449 kWh) dan dat er door de gebouwgebonden installaties wordt gebruikt (5098 kWh).

De open gevel bestaat uit verticale gemonteerde thermisch gemodificeerde houten delen op een regelwerk op zwart uv-bestendig waterkerende folie. Het dak bestaat metalen sandwich dakelementen. Rondom zijn grindkoffers op waterdoorlatende grasblokken aangebracht om het hemelwater op het gebouw niet op het riool te laten afvoeren maar op het terrein.

Het naast gelegen opslaggebouw wordt eveneens voorzien van een nieuw verticale open houten gevel met behoud van de achterliggende constructie.

Facebooklinkedin